Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Újságcikk az ovinkról

2008.03.15
Példaértékű lett egy óvoda…
Manapság már föl sem kapjuk a fejünket, ha a híradásokban olyan szavakat hallunk, hogy „megszüntet”, „bezárat”, „elbocsát”, „racionalizál”, pénzügyi nehézségek” stb., egészen addig nem, amíg nem válunk közvetlenül érintetté egy ilyen „bezárásban”.


Így voltunk ezzel mi is addig, amíg február elején szárnyra nem kapott egy hír a városban: a Napsugár Tagóvodát az önkormányzat be akarja zárni. Mihez kezd ilyenkor az érintett szülő, az érintett szülői munkaközösség? „Kapkod fűhöz-fához”, felhívja az ismerőseit és azok ismerőseit, és reménykedik, hátha valaki tudni véli az ellenszerét annak, ha egy intézményre rákerült a célkereszt. De semmi biztató! Hiába keresi a szülő a megoldást a törvénykönyvekben, az újságokban, a világhálón, egyetlen precedensértékű esetet sem talál „megmenekült” óvodákról, iskolákról. (Sőt a szülő peszszimista énje azt sugallja, hogy nincs mit tenni…).

Valami furcsa érzete támad, mintha az a több mint száz gyerek csak egy sor lenne a költségvetésben. Pedig mindannyian tudjuk (emlékezünk vagy a gyerekeinken tapasztaljuk), hogy az óvoda nem adat, az a gyerekeinknek a biztonság, a kötődés, a hely, ahol megtanulják, hogy egy közösséghez tartozni jó, ahol copfos kislányok királylánynak öltöznek és boldogan visonganak, ha az autót szorongató kisfiúk megkergetik őket. Ha baj van, akkor meg lehet fogni az óvó néni kezét, és az alvás előtti mese elvarázsol, mint ezer és ezer más dolog az oviban.

Aztán különböző helyeken elhangoznak érvek, ellenérvek, vélemények, hozzászólások, észrevételek, és megtörténik az, ami (szerintünk) nem jellemző a mostani világunkra, amit a szülő pesszimistább énje elképzelni sem tudott. Sikerül a salgótarjáni önkormányzatnak egy olyan megoldást találnia, ami lehetővé tette, hogy a Napsugár Tagóvoda tovább működjön.

Úgy érezzük, hogy itt és most van arra alkalom, hogy köszönetet mondjunk ezért mindenkinek, aki érveivel, gondolataival, döntésével elősegítette, hogy ez az intézmény tovább működhessen, és mi lehessünk a híradásokban, az újságokban, a világhálón a példaértékű eset arra, amikor egy önkormányzat felülvizsgálja a döntéstervezetét és olyan megoldást talál, ami megnyugtató mind a gyerekek, mind a szülők, mind a többi városlakó számára.

Köszönettel: A Napsugár Tagóvoda Szülői Munkaközössége

Elérhetőségünk: www.napsugartagovoda.eoldal.hu - e-mail: napsugartagovoda@freemail.hu

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.